Izbornik

Sedam savjeta za učenje stranog jezika

Kako smo već utvrdili u našem članku Šest razloga zašto je dobro naučiti strani jezik, učenje stranog jezika ima mnogo prednosti. Osim očite mogućnosti sporazumijevanja s više ljudi, tu su i poboljšan rad mozga, više prilika za zaposlenje itd. U nastavku smo vam zbog toga odlučili ponuditi nekoliko savjeta kako biste lakše savladali novi jezik.

1. Radite svaki dan

Ako zaista želite brzo i dobro naučiti drugi jezik, najbolje bi bilo na tome raditi svaki dan. Ne morate provesti sate učeći vokabular i brojna pravila, dovoljno je odvojiti malo vremena i naučiti par novih riječi. Neka vam to postane dio svakodnevne rutine i za čas ćete obogatiti rječnik.

2. Što više komunicirajte na jeziku koji učite

Trudite se što više razgovarati na jeziku koji ste odlučili naučiti. Iako bi idealno bilo koristiti ga u usmenoj komunikaciji, od velike će koristi biti i pismena. Primjerice, možete pronaći izvornog govornika i razmjenjivati poruke, pisma i sl. jer se jezik najbrže uči ako ga koristite.

3. Pomozite si dostupnom tehnologijom

Na internetu je u današnje vrijeme uz vrlo malo truda lako pronaći gotovo bilo što. Postoje brojne aplikacije i stranice na kojima besplatno možete učiti strani jezik i ispitati vlastito znanje. Online rječnici dobra su alternativa ako ne želite trošiti novac na knjige, a s obzirom da danas svi imaju pametne telefone, možete ih uvijek imati uz sebe.

4. Gledajte filmove i čitajte

Gledanje filmova na jeziku koji pokušavate naučiti uz prijevod na vaš jezik uvelike pomaže pri učenju. Uz to što ćete uglavnom slušati izvorne govornike, u isto vrijeme čujete riječ na stranom jeziku i čitate prijevod na vlastiti i na taj način učite dok se opuštate u slobodno vrijeme. Također, jedan od najboljih načina za širenje vokabulara jest čitanje knjiga. U mnogim knjižarama i knjižnicama dostupna je literatura na stranim jezicima kojom ćete se prisiliti na pronalaženje novih riječi u rječniku i učenje istih kako biste razumjeli što čitate.

5. Pronađite partnera za učenje

Ovo je jedna od prednosti učenja u školi stranih jezika, ali ako ste se sami odlučili naučiti novi jezik, uvijek možete pronaći prijatelja s kojim biste mogli učiti. Na taj ćete način jedno drugome pomagati, međusobno se poticati i komunicirati te dijeliti stečeno znanje kroz razgovor. Ako nemate nikoga s kime biste mogli učiti, može vam pomoći jedan od prijašnjih savjeta pa na raznim forumima možete pronaći zainteresirane ljude. Od učenja jezika u društvu možete samo imati koristi.

učenje

6. Učite na vlastitim greškama

Ako učite novi jezik, morate biti spremni na činjenicu da ćete u početku (a i kasnije) griješiti. Svi znamo da se najbolje uči iz vlastitih grešaka, a učenje stranog jezika po tom pitanju nije nimalo drugačije. Ako krivo napišete ili izgovorite neku riječ, a zatim se ispravite, bolje ćete je zapamtiti jer ste na nju jednostavno potrošili više vremena. Za to je ključna komunikacija i netko tko vas može uputiti i ispraviti kad pogriješite. To je još jedan od razloga zašto preporučujemo učenje uz druge ljude i redovitu komunikaciju na stranom jeziku. Nemojte izbjegavati razgovor na drugom jeziku zbog straha od pogreške, to je sasvim normalan dio učenja koji treba prihvatiti i iz njega izvući ono najbolje.

7. Zabavite se

Posljednja stvar koju treba spomenuti jest zabava. Ključno je da se ne zaboravite zabavljati i uživati u procesu učenja novoga jezika. Ako učenju ne pristupite na način koji odgovara vama i pretvorite ga u napor od kojeg vam je svaki dan mučno, nećete daleko dogurati. Učite na zabavan način i idite svojim tempom kako ne biste zamrzili samu pomisao na jezik za koji ste se odlučili.

U današnjem smo svijetu svi međusobno povezani i znanje stranih jezika postalo je važnije nego ikad prije. Potaknite prijatelje na zajedničko učenje jer je osjećaj kad se s nekim možete sporazumjeti na novom jeziku neprocjenjiv. Razvoj tehnologije pružio nam je mnoštvo mogućnosti, bilo bi ih šteta ne iskoristiti i s lakoćom savladati druge jezike!

envelope-oclosemap-markerfacebook-squarelinkedin-squarephonecaret-downenvelopeangle-downinstagram