Izbornik

Pet fiktivnih jezika koje možete naučiti sami

U mnogo se knjiga, filmova i serija koriste izmišljeni jezici. Naravno, velik broj tih jezika zapravo nema smisla, ali postoje i oni koji su s vremenom dobili svoj pravopis, gramatiku i rječnike. Ti fiktivni jezici ne zahtijevaju godine učenja da biste ih usavršili pa su postali popularni među obožavateljima takvih djela. Za vas smo odabrali pet jezika koje zaista možete naučiti, što vam možda čak bude i korisno, o čemu smo pisali u članku Šest razloga zašto je dobro naučiti strani jezik.

1. Dothraki (Igra prijestolja, Pjesma leda i vatre)

Ako niste gledali, sigurno ste čuli za popularnu seriju Igra prijestolja te serijal knjiga Pjesma leda i vatre po kojem je snimljena serija. U njima se pojavljuje rasa nomadskih ratnika zvana Dothraki, a upravo je njihov jezik izmislio lingvist David J. Peterson. Jezik sadrži više od 3000 riječi, a da bi ga glumci mogli lakše naučiti, ima vrlo jednostavnu gramatiku što ga čini savršenim za učenje. U tome vam mogu pomoći mobilne aplikacije za učenje jezika Dothraki, a u SAD-u se na jednom sveučilištu čak otvorio i kolegij na kojem se može učiti u sklopu učenja o stvaranju jezika.

2. Quenya i Sindarin (Hobit, Gospodar prstenova)

Naš drugi odabir zapravo su dva jezika, ali svrstali smo ih zajedno jer ih je izmislio isti čovjek – J. R. R. Tolkien za potrebe svog izmišljenog svijeta pod imenom Međuzemlje u kojem se događa radnja većine njegovih djela, uključujući i najpoznatija, Hobit i Gospodar prstenova. Jezici se zovu Quenya i Sindarin, a pripadaju velikom broju jezika koje koriste besmrtni vilenjaci. Tolkien je mnogo godina razvijao oba jezika te su se s vremenom čak i mijenjali kroz njegove priče. Quenya je jezik koji se temelji na finskom, latinskom i grčkom te se u Međuzemlju smatra akademskim jezikom koji simbolizira uzvišeni status vilenjaka.

S druge strane, Sindarin koristi većina vilenjaka u zapadnom Međuzemlju, a temelji se na velškom te starom nordijskom i starom engleskom jeziku. Među vilenjacima se smatra jezikom za svakodnevnu uporabu. O samim jezicima koje je Tolkien izmislio napisan je velik broj akademskih radova.

3. Parselski jezik (Harry Potter)

Svima je dobro poznat serijal knjiga o malom čarobnjaku Harryju Potteru koji je napisala J. K.  Rowling, a po njemu je snimljen i istoimeni film. U njemu se zmije sporazumijevaju parselskim jezikom, a sposobnost razumijevanja i pričanja parselskog ima vrlo malo ljudi, od kojih su većina potomci Salazara Slytherina, jednog od četiri osnivača škole Hogwarts. Kada se priča, parselski jezik zvuči kao siktanje zmije. U knjigama zmije navodno daju vrlo malo informacija pa se i sam jezik govori u kratkim, jednostavnim rečenicama. Iako u svijetu J. K. Rowling parselski jezik ne mogu naučiti svi jer ne mogu razlikovati zvukove koje proizvode zmije, na internetu s lakoćom možete pronaći lekcije i ispite iz parselskog. Ako želite zvučati kao zmija dok pričate, ovo je jezik za vas!

4. Nadsat (Paklena naranča)

Kultni roman Paklena naranča i vjerojatno još poznatiji istoimeni film u režiji Stanleyja Kubricka također ima svoj jezik. Anthony Burgess za svoj je roman izmislio jezik koji govore mladi. Nadsat zapravo nije samostalni jezik nego je argo ili žargon. Burgess je bio i lingvist pa je svoje znanje iskoristio kako bi stvorio engleski jezik pod utjecajem ruskog. Uz ruski, Burgess je pri stvaranju koristio i dijalekt Cockney, njemački, a neke je riječi izmislio sam. Do riječi je dolazio svakako, primjerice, riječ „cutter“ označava novac jer se rimuje s „bread and butter“, što se često koristi kao izraz za novac.

5. Klingonski jezik (Zvjezdane staze)

Posljednji je jezik na našem popisu neizostavni klingonski jezik. Koristi ga rasa Klingonci u serijama i filmovima Zvjezdane staze. Izmislio ga je lingvist Marc Okrand, a ima skoro 3500 riječi i vlastitu gramatiku. Klingonski je vjerojatno najpoznatiji umjetni jezik ikad napravljen zbog ogromnog broja obožavatelja Zvjezdanih staza. Lekcije su vrlo lako dostupne na internetu, a sigurni smo da ni u vašem gradu ne bi bilo tako teško pronaći nekoga tko ga zna!

Ovo, naravno, nisu jedini fiktivni jezici koje se može naučiti, samo ih Tolkien ima još nekoliko. Ukoliko ste obožavatelj nekog od ovih djela i želite zadiviti ljude oko sebe poznavanjem umjetnog jezika ili ga samo naučiti za vlastito zadovoljstvo, ni za jedan od spomenutih jezika neće vam trebati puno truda i vremena. Dovoljno je odvojiti tek desetak minuta dnevno i već za mjesec ili dva moći ćete zvučati poput zmije ili vilenjaka!

Moglo bi vas zanimati

Vinkovačka cesta 68
31000 Osijek
Hrvatska
SINONIM © 2024. | Sva prava pridržana | 
Uvjeti
Website by Ascentia Digital
envelope-oclosemap-markerfacebook-squarelinkedin-squarephonecaret-downenvelopeangle-downinstagram