Jezici koje možete studirati u Hrvatskoj

Egzotični jezici na hrvatskim sveučilištima

Svima nam je poznato kako je znanje stranih jezika danas vrlo korisno, posebno u poslovanju.

Međutim, naučiti bilo koji od stranih jezika nije lak ni brz posao, a najbolja osnova za savršeno poznavanje jezika svakako jest studiranje istog.

Mi vam donosimo popis stranih jezika koje možete studirati u Hrvatskoj, a vjerujemo da će vam neki od njih biti i iznenađenje.

Jezik koji je moguće studirati u najvećem broju gradova u Hrvatskoj

Vjerojatno biste rekli da je to engleski ili njemački, no zapravo se radi o talijanskom jeziku, koji možete studirati u čak 5 gradova: Zagrebu, Splitu, Rijeci, Puli i Zadru. Nakon njega slijede engleski i njemački jezik, koje možete studirati na četiri hrvatska sveučilišta.

Na zagrebačkom sveučilištu možete učiti čak 28 jezika

Isključivo u Zagrebu možete upisati ukrajinski, turski, švedski, španjolski, slovački, ruski, rumunjski, portugalski, poljski i češki. Na Odsjeku za južnoslavenske jezike i književnost uče se bugarski, makedonski i slovenski, a na Filozofskom fakultetu postoji i katedra za nederlandistiku, koja podrazumijeva učenje nizozemskog jezika. Uz nizozemski, na navedenome studiju moguće je učiti čak i afrikaans, zapadnogermanski jezik nastao iz južnonizozemskih govora, prenesenih kolonizacijom u južnu Afriku.

Na studiju judaistike u Zagrebu naučit ćete i osnove hebrejskog, judeo-španjolskog i arapskog jezika te jidiša – židovskog njemačkog jezika kojim govori oko četiri milijuna Židova širom svijeta, poglavito u Izraelu i Njemačkoj.

Na zagrebačkom sveučilištu moguće je upisati i studij indologije na kojemu studenti imaju mogućnost učenja sanskrta i ostalih staroindijskih jezika koji su se iz njega razvili. Indologija uključuje i kolegije srednjoindijskih jezika te najrasprostranjeniji od njih – hindi. Uz to se uče i staroiranski jezici, a može se izabrati i izborni kolegij romskog jezika koji svoje ishodište ima u indijskoj skupini jezika.

Jezici na ostalim hrvatskim sveučilištima

U Zadru ćete moći steći diplomu iz španjolskog, francuskog, njemačkog, talijanskog, ruskog ili grčkog jezika. Sveučilište u Puli nudi i japanski jezik, koji se može kombinirati s latinskim i talijanskim jezikom, a može se studirati i jednopredmetno.

Jednopredmetni studij japanskog jezika i kulture nije ograničen samo na učenje jezika, već se studente upoznaje sa sveukupnom japanskom kulturom. Među kolegijima je i Japanski jezik u turizmu, pomoću kojega studenti stječu osnovnu kompetenciju u primjeni japanskog jezika u turizmu. Split nudi engleski i talijanski jezik, a na osječkom sveučilištu Filozofski fakultet nudi mogućnost studiranja engleskog, njemačkog te mađarskog jezika.

Imali smo popriličan broj nabrajanja u tekstu pa popise jezika po gradovima možete pogledati i u sljedećoj tablici:

jezici
Široka ponuda jezičnih studija bazirana uglavnom u Zagrebu

Dakle, možemo zaključiti: ako imate mogućnost studiranja u Zagrebu, možete biti zaista kreativni u odabiru svog budućeg lingvističkog zvanja.

Iskreno, sada kada smo proučili ove novosti koje nudi hrvatsko obrazovanje, dođe nam da se vratimo u studentske dane i učimo egzotične indijske jezike ili se pak upoznamo s hebrejskim ili arapskim jezikom. U svakome slučaju, potvrđujemo da je Hrvatska plodno tlo za buduće jezične stručnjake.

Ivana Rajković

Ivana recently became a holder of a Master's degree in cultural studies and media culture. Even before graduating from this interdisciplinary faculty, she decided to specify in marketing and graphic design. She devoted her work and time to social media marketing and graphic design, which she enjoys the most.

Više postova - Facebook - LinkedIn

Komentiraj