Menu

Jezici koje možete studirati u Hrvatskoj

Egzotični jezici na hrvatskim sveučilištima

Svima nam je poznato kako je znanje stranih jezika danas vrlo korisno, posebno u poslovanju.

Međutim, naučiti bilo koji od stranih jezika nije lak ni brz posao, a najbolja osnova za savršeno poznavanje jezika svakako jest studiranje istog.

Mi vam donosimo popis stranih jezika koje možete studirati u Hrvatskoj, a vjerujemo da će vam neki od njih biti i iznenađenje.

Jezik koji je moguće studirati u najvećem broju gradova u Hrvatskoj

Vjerojatno biste rekli da je to engleski ili njemački, no zapravo se radi o talijanskom jeziku, koji možete studirati u čak 5 gradova: Zagrebu, Splitu, Rijeci, Puli i Zadru. Nakon njega slijede engleski i njemački jezik, koje možete studirati na četiri hrvatska sveučilišta.

Na zagrebačkom sveučilištu možete učiti čak 28 jezika

Isključivo u Zagrebu možete upisati ukrajinski, turski, švedski, španjolski, slovački, ruski, rumunjski, portugalski, poljski i češki. Na Odsjeku za južnoslavenske jezike i književnost uče se bugarski, makedonski i slovenski, a na Filozofskom fakultetu postoji i katedra za nederlandistiku, koja podrazumijeva učenje nizozemskog jezika. Uz nizozemski, na navedenome studiju moguće je učiti čak i afrikaans, zapadnogermanski jezik nastao iz južnonizozemskih govora, prenesenih kolonizacijom u južnu Afriku.

Na studiju judaistike u Zagrebu naučit ćete i osnove hebrejskog, judeo-španjolskog i arapskog jezika te jidiša – židovskog njemačkog jezika kojim govori oko četiri milijuna Židova širom svijeta, poglavito u Izraelu i Njemačkoj.

Na zagrebačkom sveučilištu moguće je upisati i studij indologije na kojemu studenti imaju mogućnost učenja sanskrta i ostalih staroindijskih jezika koji su se iz njega razvili. Indologija uključuje i kolegije srednjoindijskih jezika te najrasprostranjeniji od njih – hindi. Uz to se uče i staroiranski jezici, a može se izabrati i izborni kolegij romskog jezika koji svoje ishodište ima u indijskoj skupini jezika.

Jezici na ostalim hrvatskim sveučilištima

U Zadru ćete moći steći diplomu iz španjolskog, francuskog, njemačkog, talijanskog, ruskog ili grčkog jezika. Sveučilište u Puli nudi i japanski jezik, koji se može kombinirati s latinskim i talijanskim jezikom, a može se studirati i jednopredmetno.

Jednopredmetni studij japanskog jezika i kulture nije ograničen samo na učenje jezika, već se studente upoznaje sa sveukupnom japanskom kulturom. Među kolegijima je i Japanski jezik u turizmu, pomoću kojega studenti stječu osnovnu kompetenciju u primjeni japanskog jezika u turizmu. Split nudi engleski i talijanski jezik, a na osječkom sveučilištu Filozofski fakultet nudi mogućnost studiranja engleskog, njemačkog te mađarskog jezika.

Imali smo popriličan broj nabrajanja u tekstu pa popise jezika po gradovima možete pogledati i u sljedećoj tablici:

jezici
Široka ponuda jezičnih studija bazirana uglavnom u Zagrebu

Dakle, možemo zaključiti: ako imate mogućnost studiranja u Zagrebu, možete biti zaista kreativni u odabiru svog budućeg lingvističkog zvanja.

Iskreno, sada kada smo proučili ove novosti koje nudi hrvatsko obrazovanje, dođe nam da se vratimo u studentske dane i učimo egzotične indijske jezike ili se pak upoznamo s hebrejskim ili arapskim jezikom. U svakome slučaju, potvrđujemo da je Hrvatska plodno tlo za buduće jezične stručnjake.

You might be interested

envelope-oclosemap-markerfacebook-squarelinkedin-squarephonecaret-downenvelopeangle-downinstagram