Menu

Četiri korisne funkcije Google Translatea za koje niste znali

Google Translate*, odnosno Google prevoditelj, besplatni je mrežni alat koji omogućava prijevod na više od 100 svjetskih jezika. Malo je onih koji se u životu još nisu poslužili Google Translateom, a možete ga koristiti u desktop verziji ili preko mobilne aplikacije. Aplikacija nam može uvelike pomoći u razumijevanju sugovornika ili pisanoga teksta u situacijama „on the go“, odnosno kada nam treba pomoć dok smo u pokretu.

Ako aplikaciju planirate koristiti u stranoj državi gdje nemate stalan pristup internetu, prije odlaska skinite na svoj telefon jezik(e) koji će vam biti potrebni za sporazumijevanje kako biste sve korisne funkcije Google Translatea mogli koristiti i bez pristupa internetu.

Danas ćemo se upoznati s korisnim funkcijama Google Translatea za koje do sada možda niste znali.

*Napomenimo kako Google Translate nije u potpunosti točan i neki nas prijevodi nasmiju do suza. Strojni prijevod ne može zamijeniti ljudski, iako tehnologija sve više napreduje i olakšava nam svakodnevni život.

Prepoznavanje rukopisa i teksta sa slike

Zamislite da se nalazite u nekoj drugoj državi i morate pratiti ulične znakove na jeziku koji ne razumijete. Ili dođete u restoran i ne razumijete što piše u jelovniku. Google Translate može vam pomoći. Jednostavno odaberite jezik s kojega i na koji treba prevesti, usmjerite kameru svog mobilnog telefona prema tekstu i Google Translate automatski će ga prevesti.

Kako do ove korisne funkcije Google Translatea:

 • otvorite aplikaciju na svom mobilnom telefonu ili tabletu
 • odaberite jezik s kojega i na koji treba prevesti tekst
 • u donjem lijevom kutu izaberite opciju Fotoaparat, odnosno ikonicu fotoaparata
 • približite kameru telefona tekstu koji želite prevesti
 • voilà, imate prijevod

Na isti način možete prevesti i rukopis. Naravno, što je rukopis čitljiviji, to će prijevod biti točniji. Uz to, moguće je i korištenje opcije Rukopis, gdje, umjesto tipkanja, izravno na zaslon uređaja možete rukom upisati tekst za prijevod.

Prijevod glasovnih zapisa

Na putovanju ste. Recimo na Kubi. Želite stići do Playe Paraiso, jedne od najljepših i najpoznatijih kubanskih plaža, ali ne znate kako. Sretnete lokalnog Juana na ulici, ali Juan ne priča engleski. Ako usvojeno znanje iz meksičkih sapunica ne pomaže, poslužite se Google Translateom i odmah prevedite sve što Juan kaže.

Kako do ove korisne funkcije Google Translatea:

 • otvorite aplikaciju Google Translate na svom mobilnom telefonu ili tabletu
 • odaberite jezik s kojega i na koji treba prevesti tekst
 • odaberite opciju Glas - ikonicu mikrofona
 • približite mikrofon telefona Juanu i zamolite ga da vam pojasni kako doći do plaže
 • zahvalite se na pomoći i zaputite se prema plaži slijedeći upute

Prijevod cijelih dokumenata

Pomoću Google Translatea možete prevesti i cijeli dokument u Word, PDF ili nekom drugom podržanom formatu (.doc, .docx, .odf, .pdf, .ppt, .pptx, .ps, .rtf, .txt, .xls ili .xlsx).

 Kako do ove korisne funkcije Google Translatea:

 • otvorite desktop verziju Google Translatea
 • u gornjem lijevom kutu umjesto Tekst odaberite Dokumenti
 • izaberite dokument koji želite prevesti i jezike
 • kliknite na Prevedi

Prijevod nećete dobiti u izvornom formatu, već samo kao pregled na zaslonu računala. Naša je preporuka da ga koristite u situacijama kada trebate samo osnovno razumijevanje teksta kako biste vidjeli o čemu se radi. Za profesionalne se prijevode ipak obratite nekome sa znanjem i iskustvom.

Osobna zbirka izraza

Google Translate omogućava vam spremanje prevedenih izraza u osobnu zbirku izraza. To mogu biti fraze su vam često potrebne, koje ne možete zapamtiti ili koje će vam zatrebati na spomenutom putovanju na Kubu. Jednostavno prevedite izraz i stisnite zvjezdicu koja se nalazi pokraj prijevoda. Zbirka izraza uvijek vam je dostupna odabirom Izbornik - Zbirka izraza.

To je to! Spremni ste za Kubu! Koliko često koristite Google Translate? Jeste li već koristili ove funkcije?

You might be interested

envelope-oclosemap-markerfacebook-squarelinkedin-squarephonecaret-downenvelopeangle-downinstagram