Izbornik

Najneobičniji jezici svijeta

Sretan vam Europski dan jezika! Na inicijativu Vijeća Europe, ovaj hvalevrijedan dan obilježavamo od 2001. godine. Samo u Europi postoji 200-tinjak jezika, a današnjim se danom želi proslaviti njihova različitost. Osim toga, poznavanje drugoga jezika doprinosi boljem razumijevanju kulture drugoga naroda pa samim time i boljoj interkulturalnoj komunikaciji.

Mi ćemo Europski dan jezika obilježiti jednim zanimljivim blogom i upoznati neke od najneobičnijih jezika svijeta.

 

ESPERANTO

Esperanto je međunarodni umjetni jezik stvoren radi jednostavnijeg sporazumijevanja. Postoji od 1887., ima pravilnu i kratku gramatiku te se relativno lako uči. Neki izvori kažu da ga je čak deset puta lakše naučiti od velikih europskih jezika. Kreirao ga je Ludwik Lejzer Zamenhof, a danas ga govori oko dva milijuna ljudi, što ga čini najraširenijim izmišljenim jezikom u svijetu.

 

JUPIK

Jupik jezik koristi manje od 15 000 govornika, a unutar tog jezika postoji pet dijalekata koji su dovoljno različiti da se govornici međusobno ne razumiju. Ovi eskimski jezici govore se na prostoru između Sibira i Aljaske te su polisintetički, odnosno njihove se riječi sastoje od velikog broja morfema. Dakle, jedna riječ može biti cijela rečenica. Na primjer: Sikursuarsiurpugu. = Plovimo kroz veliki led.

 

XHOSA LANGUAGE

PAWNEE

Ovim se jezikom koriste američki domorodci istoimenog plemena koji žive u Oklahomi te ih ima oko 3000. Abeceda pawnee jezika sastoji se od tek devet suglasnika i osam samoglasnika. Taj jezik polako izumire i ima sve manje govornika, budući da sve više mladih uči engleski jezik kao materinski. Pawnee se čak može čuti u filmu Povratnik (The Revenant).

 

BASKIJSKI

Jezik koji je genetski izoliran, tj. nije ga moguće povezati ni s jednim drugim jezikom. Govore ga Baski, narod iz dijelova Španjolske i Francuske. Za pisanje brojeva upotrebljavaju vigesimalni sustav (temeljen na broju 20) kao što su to radile Maje. Npr. 40 = 2 x 20, 60 = 3 x 20, 80 = 4 x 20, 90 = 4 x 20 + 10.

 

LAAL

Laal je jezik o kojem se ne zna mnogo. Govori ga oko 750 ljudi u dvama selima na obalama rijeke Shari u afričkoj državi Čad. Mnogi ga znanstvenici svrstavaju u malu skupinu afričkih izoliranih jezika. Uz to je i u opasnosti od izumiranja jer mlađe generacije napuštaju sela kako bi bolju budućnost potražili u obližnjim gradovima.

 

PITJANTJATJARA

Pitjantjatjara je dijalekt koji se tradicionalno govori u središnjoj Australiji, a podučava se u školama te ima i mlade govornike. Poznat je po svom fantastičnom nazivu. Jedna od zanimljivosti ovoga jezika jest da brojevi izgledaju ovako: 1, 2, 3, 2+2, 2+3, mnogo. Dakle, sve što je iznad 5 označeno je s mnogo jer, ako ne možete nešto nabrojati na prste jedne ruke, onda nema ni potrebe za preciziranjem.

 

europski dan jezika_piraha jezik-min

 

Nikada nije prekasno za učenje stranoga jezika. Možda ne nekog toliko egzotičnog i neobičnog kao što su ovi s našega popisa, ali izbor je vaš! ?

Na našem blogu provjerite još i kako poznavanje drugog jezika može promijeniti vaš pogled na svijet i/ili koji su to izmišljeni jezici iz svijeta knjiga i filmova.

Koji biste jezik voljeli naučiti? Koliko stranih jezika govorite?

Moglo bi vas zanimati

Vinkovačka cesta 68
31000 Osijek
Hrvatska
SINONIM © 2024. | Sva prava pridržana | 
Uvjeti
Website by Ascentia Digital
envelope-oclosemap-markerfacebook-squarelinkedin-squarephonecaret-downenvelopeangle-downinstagram