Izbornik

Izmišljeni jezici iz svijeta knjiga i filmova

Vjerojatno ste čuli za jezike poput klingonskog, dothraki, parselskog ili mnogih drugih izmišljenih jezika stvorenih kako bi pridonijeli priči u knjizi, filmu ili seriji. No znate li išta drugo o tim jezicima osim toga gdje se koriste? Ako želite naučiti neke zanimljivosti koje možete ubaciti u razgovor sljedeći put kada vaši prijatelji pričaju o Igri prijestolja ili Harryju Potteru, došli ste na pravo mjesto.

1. VILENJAČKI JEZIK – ROMANI J. R. R. TOLKIENA

Vilenjački jezici zapravo uključuju sve jezike koje koriste vilenjaci, ali jedino jezici sindarin i quenya imaju dovoljno razvijenu gramatiku i vokabular da bi se mogli naučiti i koristiti. Tolkien je započeo stvaranje svog prvog vilenjačkog jezika između 1910. i 1911., a knjige su izdane 1954. To nam dočarava koliko je problematično stvarati novi jezik. Tijekom te 44 godine jezik se mijenjao i razvijao sve dok nije postao dovoljno dobar za knjigu. Njegova složenost povisila je standard u svijetu izmišljenih jezika. Čak je i sam Tolkien rekao da je vilenjački jezik previše kompliciran te da ga on nije kreirao kako bi ga ljudi upotrebljavali.

Ne samo to, za vilenjački je jezik stvorio i pismo.

2. NOVOGOVOR – 1984

George Orwell stvorio je ovaj izmišljeni jezik za svoj distopijski roman 1984. Taj fascinantni roman daje vrhunski prikaz načina na koji jezik koji koristimo utječe na naš način razmišljanja. Ne mogu postojati društveno neprihvatljiva razmišljanja ako ne postoje riječi kojima bismo izrazili takve misli. U Novogovoru ne postoje riječi s negativnim značenjem. Na primjer, jedini način da se kaže „loš” jest korištenjem riječi „nedobar”, a ako je nešto izrazilo loše to se naziva „dvoduplonedobro”. Taj izmišljeni jezik vrlo je pojednostavljen, što nevjerojatno ide u prilog cijeloj priči romana.

3. DOTHRAKI – IGRA PRIJESTOLJA

Mnogi vjeruju da je autor knjige Pjesma leda i vatre George R. R. Martin bio taj koji je stvorio dothraki jezik. No Martin je zapravo okvirno opisao taj jezik u svojim knjigama te je tek nekoliko riječi iz njega koristio u svojoj priči (točnije, 54 riječi, od kojih su barem polovina bila nazivi). Zapravo je David J. Peterson zaposlen isključivo s ciljem da razvije jezik za seriju koja će se tek snimati, a za inspiraciju je imao tek malu količinu izraza koje je smislio Martin. Održano je natjecanje među osobama koje se bave stvaranjem jezika, a Petersonu je trebalo mjesec dana da smisli dothraki.

Peterson je također i osoba koja je razvila uzvišeni valyrijski jezik, za koji je kao referenciju imao tek četiri riječi i dvije rečenice iz knjiga.

4. KLINGONSKI – STAR TREK

Klingonski je službeni jezik izmišljene ratničke rase iz franšize Star Trek. Taj jezik u početku nije trebao biti u potpunosti razvijen, no brzo je uhvatio zamah i sada postoji pravi Institut za klingonski jezik koji pomaže ljudima da nauče klingonski. James Doohan, koji je u Star Treku glumio Scottyja, bio je taj koji je stvorio prve klingonske riječi za prvi Star Trek film, nakon čega je Marc Okrand zaposlen kako bi razvio taj jezik. Htio je da bude što kompliciraniji tako da zvuči izvanzemaljski. To je dovelo do toga da se redoslijed riječi u rečenici čini naopak: objekt-predikat-subjekt. Tako bi hrvatska rečenica „Ja vidim psa” bila prevedena na klingonski kao „Psa vidim ja”.

Čak je i Shakespeareov Hamlet preveden na klingonski jezik.

5. PARSELSKI JEZIK – HARRY POTTER

Svi koji su gledali Harryja Pottera kako odrasta u filmovima i koji su čitali o njegovim avanturama u knjigama već znaju što je parselski jezik. Osobe koje govore parselski nazivaju se parselusti. Pričanje tog jezika zapravo je gotovo u potpunosti nasljedna vještina, a Harry je jedan od iznimki. Budući da je to jezik zmija, većinom se sastoji od siktanja, kao onoga koji proizvode zmije. On nema pismeni oblik, a J. K. Rowling ga je tek ugrubo opisala u knjigama. Parselski jezik nije jednostavan, ali je vrlo sažet. Zmije su poznate po tome da su sumnjive i manipulativne, a jezik odlično predstavlja te značajke. Građen je tako da pojedinac može oblikovati samo kratke rečenice koje se sastoje od subjekta, objekta i predikata. Potpuno značenje rečenice mora protumačiti slušatelj na temelju svog znanja, konteksta i znakova.

izmisljeni-jezici-harry-potter

6. MINIONSKI – KAKO JE GRU UKRAO MJESEC

Jedan od glavnih razloga za globalnu opsjednutost malcima njihov je način govora. Koriste pojednostavljene riječi iz većeg broja jezika, npr. engleskog, talijanskog, španjolskog, kineskog, filipinskog, ruskog, francuskog. Kreatori jezika, Pierre Coffin i Chris Renaud, koji su režirali sve avanture Grua te dali glas malcima, tvrde da su praktički improvizirali jezik sklapanjem više jezika iz cijelog svijeta. To je razlog zašto možemo čuti riječi poput la boda (vjenčanje – španjolski), Terima Kasih (hvala – indonezijski) i, naravno, banana.

7. GROOT – ČUVARI GALAKSIJE

Ja sam Groot.

Biste li voljeli naučiti neki izmišljeni jezik ili čak izmisliti svoj? Koje vam je najdraže fiktivno djelo?

envelope-oclosemap-markerfacebook-squarelinkedin-squarephonecaret-downenvelopeangle-downinstagram